Brambory
Co všechno brambory obsahují?
Brambory neobsahují skoro žádný tuk, jsou poměrně nízkoenergetické, lehce stravitelné, dobře využitelné a výrazně zásadotvorné, bohaté na draslík a hořčík. Rovněž mají trochu vápníku, železa, mědi, fosforu, ale také manganu, sodíku, chlóru, jódu a síry. V nepatrných množstvích v nich najdeme takřka všechny vitamíny, ale poněvadž je jíme skoro denně a mnozí z nás ve větším množství, můžeme je považovat za podstatný zdroj vitamínů. A, B1, B2, B6, PP a dokonce čtyřikrát více vitaminu C než jablka nebo hrušky (po sklizni nejvíce, na jaře nejméně). Navíc obsahují i speciální rostlinné látky jako třeba kyselinou fenolovou, která působí proti škodlivým bakteriím a virům.
Brambory jsou dobrým zdrojem vlákniny, a kromě toho obsahují, sice málo, zato velmi kvalitní bílkovinu
Průmyslovým zpracováním zbyde z původního množství bílkoviny, minerálních látek a vitamínů jen nepatrné stopy. Proto se snažme mít jídelníček sestavený bez průmyslově zpracovaných potravin všeobecně. Čisté jídlo, to chceš.
Zasytí na dlouhou dobu.
Po bramborách se netloustne! 100 gramů brambor má okolo 70 kcal. Jak říkám já – objem dělá dojem, takže do jídelníčku určitě zařadit Kromě toho vysoký podíl škrobů nadlouho zasytí. Ale pozor, brambory připravované na spousty tuku se snadno stanou kalorickou bombou. Všechny pozitivní zdravotní účinky brambor se uplatní jen tehdy, když brambory konzumujeme lehce podušené. Proto experti doporučují následující: Brambory ve slupce dobře omyjte a dejte do hrnce .s trochou vody. Brambory nesmí být vodou úplně zalité. Přiveďte je k varu a potom je asi 20 minut duste na mírnérn plameni.